Podiumvaardigheden voor zangers

Hoe kom ik over? Waar ligt mijn focus? Welke rol speelt het publiek in mijn uitvoering? Dit zijn vragen waar alle podiumkunstenaars mee te maken krijgen. In deze training worden zij belicht vanuit een andere kunstdiscipline: het theater. Het theater kent namelijk andere wetmatigheden dan de muziek. Voor musici kunnen deze wetmatigheden meer zekerheid bieden op het podium. Deze nieuwe input leidt tot een betere performance en een verrassende kijk op je eigen spel. In deze training gaan wij verder waar tekst- en muzikale interpretatie ophoudt. Je weet wat je met je stuk wilt bereiken, maar welke rol speel jij in de communicatie naar het publiek? Je bent je eigen instrument, maar bespeel jij wel alle mogelijkheden? De workshop podiumvaardigheden is ontwikkeld voor alle zangers en instrumentalisten die ervoor kiezen om op een podium te staan en is geschikt voor zowel de professional als de gevorderde amateur.

Waar werken we aan?  
Ons doel is jou te laten ontdekken hoe je overkomt op het publiek en hoe je daar zelf invloed op kunt hebben: dat vergroot jouw bewuste invloed op je performance. Wij werken ‘op de vloer’ met praktische oefeningen vanuit het theater, er zal veel aandacht zijn voor het herkennen en spelen van de elementaires. De vaardigheden die je leert kun je gebruiken om inzicht te krijgen in onbewuste en onzichtbare aspecten van je huidige spel. Je leert om steviger in je schoenen te staan als performer én de mens erachter te laten zien. Wij geloven in een gezonde dosis lef en plezier met altijd jouw waarachtigheid op de voorgrond. Elke deelnemer krijgt persoonlijke feedback, direct en to the point in een veilige en respectvolle omgeving.

Wat heb je geleerd na onze training?
  • Hoe ik mijn ruimtelijk bewustzijn vergroot
  • Wat de effecten zijn van statuswisselingen
  • De elementaires herkennen en kunnen spelen
  • Hoe ik invloed kan uitoefenen op de communicatie met mijn publiek
  • Te spelen in het hier en nu
  • Mijn focus te bepalen en wat een open focus is
  • Wat mijn vermogen is om waar te nemen wat er in mezelf gebeurt en wat – ik denk dat – er bij de ander gebeurt.
  • Je hebt geleerd flexibel en creatief te zijn binnen de gestelde kaders van de klassieke muziek

Praktische info, hoe zal de dag eruit zien?
De workshop is opgedeeld in vier blokken over twee dagen:
blok 1- ruimte, blok 2- status, blok 3- focus, blok 4-creativiteit  en flexibiliteit.
Het werken in blokken zorgt ervoor dat er gerichte aandacht is op de vaardigheden die je nodig hebt om het thema goed onder de knie te krijgen. We zullen individueel met je aan de slag gaan en er zal in groepsverband gewerkt gaan worden. In het vierde blok wijden we ons volledig aan de muziek. Hierin maken wij de vertaalslag om alles wat je geleerd hebt in de andere blokken concreet toe te passen.

Datum: zaterdag 8 & 15 november 2014 – Tijd: 10.00 tot 17.00 uur – Plaats: Clifford Studio in Amsterdam – Prijs: 170 euro

We werken in de Clifford Studio. De studio’s zijn makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer, tram 10 stopt voor de deur. Op beide dagen wordt er een uitgebreide lunch verzorgd en zijn koffie en thee inbegrepen.

Wie zijn wij?
Ik, Claudia van Rooij, ben een observator en een doener en werk het liefst ‘op de vloer’. In 2006 heb ik STRASS theater opgericht. Ik geloof in ‘de kracht van het spanningsveld’ dat ontstaat tijdens het werken vanuit de verschillende disciplines en achtergronden. Mijn focus ligt dan ook op de ontwikkeling van mensen. Als regisseur werkte ik aan diverse grote producties mee zoals Soldaat van Oranje en regisseerde de opera’s La Bohème en Blauwbaard’s Burcht. Ik heb lesgegeven aan de University of Malaya afdeling Performance en geef ook presentatie trainingen aan professionals uit het bedrijfsleven die voor hun vak in de schijnwerpers staan.

Ik, Jorrit van den Ham, ben pianist en geniet een veelzijdig muziekleven met een voorliefde voor opera. Ik treed graag op voor publiek en geniet van het samenwerken met andere muzikanten. Ik werk bij de educatieafdeling van De Nationale Opera, waar ik zangers begeleid en meewerk aan de totstandkoming van workshops. Als repetitor werk ik graag mee aan operaproducties. Ik ben van mening dat een goede musicus zowel een brede artistieke als een brede menselijke ontwikkeling doormaakt. Ik vind het interessant om mensen te helpen bij een aspect van die ontwikkeling.

Wat vragen wij van jou?
Bereid ongeveer twee minuten van een aria of een muziekstuk voor waaraan jij wilt werken tijdens de training, Zorg dat je het uit het hoofd kent zodat je vrij bent ‘op de vloer’. Stuur één week voor de training je bladmuziek naar jorritvdham@hotmail.com

Tip van ons: draag makkelijke kleding tijdens de training.