The Critical Piece Duitsland

3 alle drie totaal

Productiehuis Dansmakers

Regie, choreografie, dramaturgie en kostuumontwerp: Claudia van Rooij – Dansers / Performers: Jochem Stechmann, Silke Hundertmark, Andrea Beugger – Regie-assistentie: Nadia Tsudukidze – Lichtontwerp & techniek: Raoul Baeten 

31 Microfoonscene blauw

Over The Critical Piece

The Critical Piece ging als openingsvoorstelling van festival Loft in Leipzig in première. The Critical Piece onderzoekt het vermogen en onvermogen van een danskritiek. Het uitgangspunt van de voorstelling is om dans te creëren vanuit bestaande theaterkritieken. De normale verhouding tussen een voorstelling en een kritiek wordt omgedraaid: in plaats van een kritiek te schrijven als reactie op een dans ontstaat de dans als reactie op de kritiek.

The Critical Piece is een bijzondere zoektocht naar de relatie tussen kritiek en uitvoerende kunsten, tussen taal en beweging. Wat is en wat doet kritiek? In het begin lijken de performers in controle. Ze construeren de rollen van recensent, danser en toeschouwer, speels schakelend van de een naar de ander, en breken ze weer af. Hun toegewijde pogingen om de voorgelezen kritieken opnieuw leven in te blazen brengen impliciet de tekortkomingen van taal ten opzichte van het beschrijven van beweging aan het licht. Met passie en plezier ontmaskeren ze maniëristische beschrijvingen, melodramatische interpretaties of kort door de bocht genomen conclusies. De dramaturgische lijn van het stuk ontvouwt zich chronologisch langs de kernelementen van een recensie – omschrijving, analyse, beoordeling en conclusie.

50 Silke op stapel kranten 1

Recensies

Leipziger Volkszeitung – Torben Ibs 

Ein ebenso vergnüglicher wie nachdenklicher Abend über die egigen Kreisläufe von Kunst und Rezeption, die hier um einen spannenden Loop erweitert werden.”

De Volkskrant – Mirjam Linden 

Dansers, recensent, choreograaf zijn de rollen (…) in een spel rond betekenisgeving dat verluchtigd wordt door de persoonlijke performancestijl en de knipoog naar populaire cultuuruitingen.”

100 Einde met projecties 1